BLOG

Recenze - BUTTERFLY Fan Zhendong ALC

Autor: Karel Malík

Dneska vám přinášíme recenzi na prkno, se kterým hraje světová jednička Fan Zhendong.

banner a fzd 2207    
          

Tato novinka přišla na trh 1.9.2022 společně s ucelenou edicí dřev označených Fan Zhendong. Tato řada obsahuje dřeva s označením  ALC, ZLC, Super ZLC,Super ALC a CNF.   

Dvojnásobný mistr světa, nezpochybnitelná světová jednička a dnes rozhodně nejlepší hráč stolního tenisu Fan Zhendong je smluvním hráčem firmy Butterfly od 1.11.2021. Od Butterfly to byl zcela jistě mimořádně vydařený marketingový tah, protože od dob Zhang Jikeho neměla pod svými křídly žádnou čínskou hvězdu (pomineme-li Lin Gaoyuana, který byl u Butterfly také smluvně vázán, ale který se nikdy nedotknul až těch nejvyšších pater TT). No a vzhledem k tomu, že další dvě největší MEGASTAR současného stolního tenisu - tedy Ma Long a Wang Chuqin - jsou smluvními hráči čínské firmy DHS, pak se zcela jistě nabízí i logická úvaha, že Butterfly chtěl podpisem Fan Zhendonga také posílit svoje postavení na čínském trhu.

Tolik úvodem a pojďme si toto dřevo dále trochu přiblížit.

Butterfly FAN ZHENDONG ALC-FL 05     Butterfly FAN ZHENDONG ALC-FL 02  Butterfly FAN ZHENDONG ALC-FL 04

Fan Zhendong ALC

Herní kategorie - OFF

Složení - jak bývá u Butterfly zvykem - firma oficiálně neudává, ale mělo by se jednat o totožné složení jaké známe u dalších špičkových ALC dřev od této firmy (Viscaria, Boll ALC, Zhang Jike ALC, Lin Gaoyuan apod.), tedy 5+2 ALC s vrchní dýhou Koto a středním Kiri. ALC pak uloženo ihned pod vrchním Kotem, tedy tzv. outer konstrukce.

Rozměr hlavy je pak klasický - 157 x 150 mm a tloušťka čepele 5.8mm.

Váha dřeva dle firmy 88 gramů, moje v provedení FL pak skoro gramů 91 - což jsem chtěl. Býval bych bral i těžší kus, leč tato dřeva s vyšší gramáží moc nejsou.

Prkno je vyráběno v provedení držátek FL a ST a podle všeho jsou opět FL kusy o nějaký ten gram těžší než ST.

Rychlost dřeva firma označuje číselným parametrem 11.8 a tuhost pak parametrem10.3, což jsou totožné parametry jako u všech ALC dřev této firmy.

Prkno Fan Zhendong ALC bylo zkoušeno zhruba po dobu dvou měsíců proti hráčům úrovně divize až 2. ligy. Nalepeny byly potahy Tenergy 05, Tenergy 64, Tenergy 80, Tenergy 05FX, Rozena a Dignics 80.

Vše jako obvykle lepeno lepidlem Free Chack PRO II bez jakýchkoliv dalších úprav.

V době testu jsem pak míval v ruce také jiná ALC dřeva této firmy (Viscaria, Lin Gaoyuan ALC a Zhang Jike ALC), aby bylo srovnání co možná nejpřesnější..

Níže již moje subjektivní pocity při hraní s tímto dřevem.

 

Rychlost

Firma Butterfly, jak již bylo výše zmíněno, přisuzuje takřka všem svým ALC dřevům (dle mě nesmyslně) stejný parametr rychlosti i tuhosti.

Tady si dovolím malou vsuvku, že stejně nesmyslně dříve Butterfly přisuzovalo třeba stejný parametr rychlosti a rotace všem potahům ze série Tenergy 05, Fx i Hard - mívaly stejné hodnoty a (64, 25, 80 ) taktéž. Nyní to již firma u potahů rozlišuje, třeba se dočkáme i toho, že to začne rozlišovat i u dřev..

Protože já osobně si opravdu nemyslím, že všechna dřeva ALC této konstrukce od Butterfly lze hodit do jednoho pytle. Souhlasím, že mezi dřívky jsou vesměs nepatrné rozdíly, ale jsou.

Prkno Fan Zhendong ALC tak podle mě patří v kategorii takto koncipovaných dřev této firmy rozhodně k těm rychlejším. Dost možná bych řekl, že při opravdu silově hraném míčku se mně pak Fan Zhendong ALC leckdy zdál jako možná i jedno z nejrychlejších ALC dřev od Butterfly. Rozhodně třeba o dost rychlejší než Lin Gaoyuan ALC a srovnatelně rychlý jako Viscaria.

 

Přesnost (kontrola) 

Myslím jedna z největších devíz tohoto prkna. Na danou rychlost velmi, ale opravdu velmi přesné dřevo. Žádný rozptyl, žádný kop anebo naopak umření.

Hráč má s tímto prknem rozhodně pocit, že dřevo na slovo poslouchá. 

 

Tuhost

Rozhodně tuhé dřevo. I při silově hraném míčku nenastává takřka žádný ohyb.

Ano, existují i tužší prkna, ale Fan Zhendong ALC je skutečně tuhé.

 

Dwell Time

Na takto koncipované prkno velmi příjemný, dostatečně dlouhý.

Samozřejmě doba prodlevy na dřevu není taková, jako tomu bývá třeba u celodřev, ale v této kategorii a při takové rychlosti myslím velký bonus právě dwell tohoto dřeva. Dwell je podle mě rozhodně vnímatelně delší než např. u Viscarie.

 

Feel

Je podle mě dost softový, hodně podobný feelu dřeva Lin Gaoyuan ALC. Možná je oproti tomuto o trochu ostřejší.

Je to další prkno poslední doby, kdy je celkově feel dřeva takto více do měkka.

Můj osobní názor je, že toto je takto uděláno záměrně, protože se v dnešní době převážně hraje tvrdšími potahy, případně potahy, které jsou tvrdé a ještě k tomu lepivé a ty se podle mého názoru právě lépe kamarádí se softovějším pocitem prkna.

 

Letová křivka

Znatelně vyšší než třeba u Viscaria, ale nižší než Lin Gaoyuan ALC.

Co je navíc pro mě hodně podstatná věc, že dřevo s přidáním síly a ostrosti úderu letovou křivku nikterak nemění, což leckdy i takto dělaná dřeva dovedou tím, že na volnější míček mají oblouk vyšší než na míček silový a ostrý.

 

Vyvážení

Spíše na střed, rozhodně ne do hlavy.

 

Shrnutí a doporučení

K samotné hře lze napsat pouze a jenom chválu.

Toto prkno totiž umožňuje hrát všechno velmi přesně, jak u stolu, tak dál od stolu. Když chcete hrát volně, hraje jak si přejete, když přitlačíte, tak dovede vykouzlit skutečně pozoruhodný dělo.

Navíc je v něm i velmi silný rotační potenciál a na takto dělané dřevo je možnost hrát na rotaci s tímto prknem opravdu ojedinělá.

Vzhledem ke svému měkčímu pocitu se pak hrají velmi snadno jemné údery u stolu a nad stolem, příjem servisu i vlastní servis.

Dominantním úderem tohoto dřeva je pak zcela jistě jakákoliv varianta topspinu a to z jakékoliv vzdálenosti.

 

Komu by mohlo dřevo vyhovovat?

Každému, kdo je zvyklý hrát s takovýmto typem dřeva a chtěl by třeba jemnou změnu.

Kdo je například zvyklý hrát s Viscarií a uvítal by delší dwell, softovější pocit a víc rotace, tak ten by toto dřevo měl minimálně odzkoušet.

Stejně tak, kdo hraje třeba se dřevem Lin Gaoyuan ALC a uvítal by víc rychlosti, při takřka stejném feelu.

Za mě rozhodně dřevo kategorie par excellance, které umí skutečně všechno.

Jako obvykle díky všem, kdo jste dočetli až sem, a webu vše na stolní tenis.cz za možnost publikace.

 

Karel Malík