BLOG

Recenze - DMS Hellracer

Autoři: P.Kovařík a A.Brzybohatý

Recenze sendvičového potahu HELLRACER od značky der-materialspezialist.

Po dohodě s vedením obchodu VŠE NA STOLNÍ TENIS.CZ jsme pro Vás netradičně připravili recenze několika potahů, pro které nemají stolní tenisté vždy slova pochopení a pro mnoho hráčů, především z nižších okresních soutěží, bývají často i noční můrou. Jedná se tzv. materiály - potahy s vroubky ven nebo hladké antitopspiny. V dnešní recenzi začneme s potahem typu sendvič. Mezi potahy, které mají vroubky ven a mluví se o nich jako o materiálech, má sendvič k hladkým potahům nejblíže. Legenda stolního tenisu pan Milan Orlovski uvádí ve svém rozhovoru na Metodickém webu ČAST (rozhovor z 20.3.2021) o sendviči dokonce toto: „Musím se přiznat, že mi hodně vadí, když se o sendviči mluví jako o materiálu. Tím je pro mě potah, který dělá rotace bez hráčovy zásluhy. To je v případě sendviče maximálně blok, kdy tam je trochu spodní rotace a soupeř musí více pod balon. Jinak to je normální potah“. Sendviče mají oproti potahům typu tráva krátké a širší vroubky a neovlivňují tolik hru změnami rotace jako je tomu právě u potahů typu tráva. Hra s materiály zažívá v současném stolním tenise určitou renesanci a potah sendvič není výjimkou. Sendvičem hrají například naše úspěšné reprezentantky Zdena Blašková a Karin Adámková. I v kategoriích mužů se ve světové špičce prosazují hráči, kteří svoji hru staví na odlišnostech, které jim hra se sendvičem umožňuje. Příkladem je švédský reprezentant Mattias Falck, druhý na mistrovství světa v roce 2019.

 

Pro recenzi jsme zvolili potah HELLRACER od německé společnosti Der Materialspezialist. Společnost Der Materialspezialist nemá tak širokou nabídku v hladkých potazích jako hlavní výrobci typu Butterfly nebo DONIC, ale jak je z názvu patrné, vyrábí prkna a potahy určené především pro materiálově laděné hráče. Sendvičový potah HELLRACER je poslední novinkou společnosti v této kategorii a dle informací výrobce se jedná o potah nové generace vyvinutý pro plastové míče. Výrobce na trh dodává potah v černé a červené barvě, s houbou o síle 1.5, 1.8 a 2.1 mm, která má střední tvrdost. Pokud se podíváme na parametry potahu HELLRACER, které výrobce uvádí, máme tu čest s nejrychlejším potahem v celém portfoliu společnosti. I přes vysokou rychlost výrobce současně deklaruje vysokou kontrolu a úroveň spinu, která odpovídá středně točivým hladkým potahům.

Testovaný potah HELLRACER byl červené barvy, v tloušťce houby 1.8 mm. Byl nalepen lepidlem BUTTERFLY FREE CHACK na ofenzivním dřevu Kenta Madsudaira ALC od společnosti Butterfly. S potahem bylo hráno na forehandové straně pálky stejně jako je tomu v případě švédského hráče Mattiase Falcka. Na beckhandové straně prkna byl potah Butterfly Dignics 05 v tloušťce houby 1.9 mm.

Abychom dokázali porovnat vlastnosti potahu i s jiným potahem v této kategorii, testovali jsme současně také sendvičový potah Tornado Extreme od společnosti Dr. Neubauer. I v tomto případě se jednalo o potah červené barvy, v tloušťce houby 1.8 mm, na prkně Innerforce Layer ALC.S od společnosti Butterfly. Po několika hodinách hraní již však bylo zřejmé, že rozdíl v obou potazích je velký. Potah Tornado Extreme je výrazně pomalejší, vroubky o poznání tvrdší, kontrola je ještě o něco vyšší než u potahu HELLRACER a s potahem se hrálo snadněji hned od začátku. Z pohledu protihráčů působil ale neškodně a po chvilce hraní nebyl pro protihráče tolik nebezpečný. I proto jsme se rozhodli věnovat více času potahu HELLRACER, který na začátku působil nepřístupným dojmem, ale s přibývajícím časem začal ukazovat, v čem jsou jeho přednosti. Potah HELLRACER má v sobě víc než bychom od sendvičového potahu patrně čekali, tj. pouhé blokování, zpomalení hry a využívání efektu padajícího míčku na soupeřově straně stolu.

RYCHLOST – BLOK, DRIVE
Na první dojem je zřejmé, že se skutečně jedná o útočný sendvič, jak deklaruje výrobce. Potah je opravdu rychlý, především pasivní blok do soupeřem rychle zahraného míčku se vrací na soupeřovu stranu stolu s velkou rychlostí, která v kombinaci s nižší trajektorií způsobuje soupeři problémy. Potah dobře funguje jak při bloku soupeřova drivu, tak při blokování soupeřova topspinu. Pokud soupeř zahraje do potahu HELLRACER opakovaně topspin, vrací se mu míček po stále nižší a kratší trajektorii, což je pro soupeře náročné na správné načasování úderu a pohyb těla. Při aktivní hře je potah nejúčinnější při zahrání drivu. V tomto případě je optimální, stejně jako u výše uvedených bloků, hrát s více otevřenou pálkou než jsme zvyklí při hraní s hladkými potahy. Sklon pálky 70 – 80 stupňů, podle intenzity, s níž chceme míček zahrát, produkuje opravdu rychlé a nízké rány s minimem vrchní rotace, které lze vrátit zpět pouze poctivě zahraným úderem. Pouhé protihráčovo nastavení pálky nasměruje míček ve většině případů do síťky.       

KONTROLA – PINK, FLIP, STOPBALL
I přesto, že je potah HELLRACER opravdu rychlý, je kontrola v porovnání s hladkými potahy o třídu vyšší. Potah jen velmi málo reaguje na příchozí soupeřovy rotace, a proto je příjem krátkých a středních rotovaných podání snadný. Pokud přijímáte tato podání pinkem, je možné zahrát oproti hladkým potahům opravdu zkrácený příjem míčku nebo míček aktivně umístit na soupeřovu stranu stolu. Pokud byste chtěli reagovat na soupeřův servis flipem, můžete. Vyšší kontrola potahu, díky nízké reakci na příchozí rotace soupeře, Vám umožní aktivně vstoupit do hry a flip zahrát snadněji než s hladkým potahem. Pokud rádi měníte rytmus hry a mezi Vaše údery patří také kraťas, budete spokojeni. HELLRACER Vám umožní zahrát zkrácený míč, kdy při správně odhadnutém načasování a intenzitě úderu, končí i druhý odskok míčku vždy na soupeřově stole. Pokud má soupeř ještě dostatek sil a rychlost na protiúder, ve většině případů stihne zahrát do prázdného míčku pouze pink. Důležité je uvést, že podmínkou hraní s potahem HELLRACER je aktivní pohyb ruky dopředu. Při pouhém nastavění pálky u pomaleji zahraných míčků od soupeře, potah HELLRACER nevygeneruje katapult efekt, jako jsme zvyklí u hladkých potahů a námi zahraný míček padá do síťky. V tomto ohledu je HELLRACER zpočátku hraní velmi obtížný a je potřeba, jak sklonu pálky, tak míře pasivního a aktivního zahrání úderu, věnovat více času a trpělivosti.

SPIN - TOPSPIN
Sendvičový potah není určen pro klasickou topspinovou hru, ale s potahem HELLRACER dokážete zahrát i středně rychlé topspinové údery u stolu. Pokud se Vám podaří zahrát míček aktivním středně rychlým pohybem ruky dopředu, ideálně s boční rotací, míček na soupeřově straně stolu přistane rychle s nepříjemně nízkou trajektorií a ostrým bočním odskokem. Míra rotace je srovnatelná se středně točivými hladkými potahy. Tím se Vám otevírá možnost zahrát střídavě na soupeřovu stranu stolu rotovaný nebo zcela prázdný nízko letící míček, čímž můžete měnit rytmus hry a nutit soupeře k chybám.

PODÁNÍ A PŘÍJEM
Jestliže jste schopni otáčet pálku během zápasu v ruce, můžete využít potah HELLRACER jak při forhendovém tak i bekhendovém podání. Potah HELLRACER je primárně vhodný pro rychlé naražené servisy, ale je schopen při podání vygenerovat i středně velkou rotaci, která je navíc doplněna nízkým odskokem míčku na soupeřově straně stolu. To vše při střídání obou potahů, s nimiž hrajete, přináší pro soupeře prvek překvapení a nejistoty. Pokud při příjmu ve čtyřhře preferujete příjem backhandem a jste schopni otáček pálku v ruce a reagovat tak na postavení podávajícího hráče, nabízí se Vám opět možnost pasivně velmi přesně přijmout soupeřův servis sendvičem nebo zahrát aktivně hladkým potahem flip, topspin nebo banán. Tím můžete opět získat na svoji stranu výhodu díky překvapením soupeře.    

NA CO SI DÁT POZOR
Abychom potah pouze nechválili, musíme přiznat, že jsou situace, ve kterých se HELLRACER necítí úplně dobře a je potřeba tyto situace do tréninku pravidelně zařazovat nebo je z Vaší hry zcela vyřadit. Problémy nastávají, pokud je hráč zvyklý na agresivní rychlý topspin hraný pod nižším náklonem pálky 40 – 50 stupňů. V tomto případě končí většina míčků v síti, protože kratší doba kontaktu míčku s potahem a minimální katapult efekt neroztočí míček tak, jak by bylo potřeba. Pokud chcete nebo potřebujete přece jenom topspin zahrát, tak jedině středně rychlým plynulým pohybem vpřed, díky kterému podržíte míček na pálce o něco déle. Pak Vás HELLRACER podrží a pomůže.

Jak je patrné z předchozích řádků, pokud patříte mezi hráče, kteří se spoléhají ve své hře na ostré čopy ať z forehandu nebo backhandu, zde Vám HELLRACER nepomůže. Spodní rotaci dokážete míčku udělit, ale její intenzita je v porovnání s točivými potahy přibližně poloviční. Potah je určen více pro přesné a aktivní umístění míčku po celém stole. Pokud zahrajete pink s náklonem pálky okolo 45 stupňů plynulým pohybem dopředu, měli by jste být schopni většinu soupeřových čopů vrátit zpět na druhou stranu stolu.

Několikrát jsme v této recenzi psali, že podmínkou pro úspěšné údery hrané s potahem HELLRACER je aktivní pohyb ruky dopředu. Upřímně žádné překvapení. Toto pravidlo platí pro většinu potahů, ale katapult efekt, který bývá u hladkých potahů hráčovým pomocníkem, v případě sendviče HELLRACER není tak výrazný. Pouhé nastavování pálky u pomalých a středně-rychlých míčků od soupeře, v kombinaci s menším náklonem pálky jako při topspinu, je pro hráče, kteří se rozhodnout potah HELLRACER vyzkoušet, hlavní překážkou, kterou je potřeba na začátku překonat.  

 

SHRNUTÍ NA ZÁVĚR

Společnost der-materialspezialist uvádí, že potah HELLRACER je určený na Allround – univerzální a Offensive – útočný styl hry. Na základě našich zkušeností je to pravda. Potah bude vyhovovat především aktivně hrajícím univerzálním hráčům díky své vysoké kontrole, spolehlivým blokům a možnosti měnit tempo hry. Pro hráče, kteří mají dobře zvládnutý drive a jsou schopni pravidelně trefovat míček více otevřenou pálkou, bude zvládnutí potahu HELLRACER snadnější a výhody potahu rychleji zakomponují do své hry. Stejně jako uvádí pan Karel Malík v recenzi na potah Dignics 09C, i potah HELLRACER má převodovku s více rychlostními stupni, které způsobují, že volně zahraný míček se v podstatě téměř neodráží a naopak při silně hraném míčku se jeho rychlost výrazně zvyšuje. Totéž platí i pro rychlost s jakou na nás letí míček od soupeře. To samé co platí pro rychlost, platí také pro trajektorii, s níž míček opouští pálku. S čím větší intenzitou do míčku udeříte, tím plošší je jeho trajektorie letu. Pokud naopak pálku pouze nastavíte, odražený míček opouští pálku s mírnou trajektorií. Nejen proto je potah HELLRACER určený spíše pro hráče, kteří věnují tréninku dostatečný čas, rádi si s potahem zkouší různé možnosti úderů a mají dostatečnou trpělivost, která je pro sladění mezi potahem a hráčem zapotřebí. Pokud by hráč očekával od potahu více defenzivně laděné pojetí nebo nemá tolik času pro trénink, raději by měl místo „Pekelného závodníka“ zvolit jiný typ sendviče.

Přejeme Vám hodně úspěchů nejen za zelenými stoly a děkujeme Vám za Vaší shovívavost při čtení naší recenze.

Pavel Kovařík
Aleš Brzybohatý
a hráči oddílu stolního tenisu TJ Neratovice v roli sparingu